Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetLideri Jugoistočne Evrope podržali Ukrajinu i osudili rusku agresiju

Lideri Jugoistočne Evrope podržali Ukrajinu i osudili rusku agresiju

Potpisivanje Deklaracije u Dubrovniku

Lideri i predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope potpisali su danas u Dubrovniku deklaraciju. Ovim činom izrazili su punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Deklaracija takođe sadrži osudu ruskog rata protiv Ukrajine.

Osuda ruske agresije

U dokumentu se ističe da je prošlo skoro hiljadu dana od početka ruske vojne invazije. “Osuđujemo ovaj ništa izazvan, neopravdan i nezakonit ruski rat”, navodi se. S obzirom na to, lideri smatraju da je rat protiv Ukrajine zločin protiv njenog naroda.

Prisustvo lidera iz 14 zemalja

Na samitu su učestvovali predsjednici i premijeri iz 14 država, među kojima su hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Takođe su prisutni lideri iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, i drugih zemalja regiona.

Uloga Hrvatske u podršci Ukrajini

Andrej Plenković je nakon samita potpisao sporazum o dugoročnoj saradnji sa Ukrajinom. Ovaj sporazum pokriva ključne aspekte podrške Kijevu u ovim teškim vremenima.

Podržavanje mirovnog plana

Pored deklaracije, Plenković je naglasio da će se njegove države nastaviti podržavati mirovnu formulu predsjednika Zelenskog. Jugoistočna Evropa ostaje posvećena miru i stabilnosti u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -