Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaZelenski u Dubrovniku: Jugoistočna Evropa podržava Ukrajinu u borbi za mir

Zelenski u Dubrovniku: Jugoistočna Evropa podržava Ukrajinu u borbi za mir

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, boravio je u Dubrovniku gdje je istakao podršku regije Jugoistočne Evrope Kijevu. Ova posjeta je bila njegov prvi službeni put u Hrvatskoj.

Strateški odnosi između Ukrajine i Hrvatske

Zelenski je zahvalio Hrvatskoj na podršci, naglasivši uspješne strateške odnose između dvije nacije. “Oni jačaju našu regiju i stvaraju emocionalne veze”, izjavio je Zelenski.

Sigurnosni paketi za obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsjednik je spomenuo 11 sigurnosnih paketa koje je Hrvatska već poslala Ukrajini. Ovi paketi su ključni za obnovu i jačanje albanskih kapaciteta u kriznom periodu.

Plan pobjede i izazovi sastanka u Ramsteinu

Zelenski je također govorio o planu pobjede koji je trebao biti predstavljen 12. oktobra. Međutim, sastanak u Ramsteinu je odgođen zbog vremenskih nepogoda u SAD-u.

Poruke mira i solidarnosti

Tokom konferencije za novinare, Zelenski je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio saučešće porodicama stradalim u nedavnim poplavama u Bosni i Hercegovini. “Brojka prevelika”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Današnji samit u Dubrovniku naglasio je zajednički cilj država Jugoistočne Evrope. Potrebna je prava diplomacija kako bi se osigurao mir, a ne samo zamrzavanje sukoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -