Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeSimptomi prehlade kod djece: Savjeti za roditelje

Simptomi prehlade kod djece: Savjeti za roditelje

Prehlada kod djece

Simptomi prehlade su slični kod djece i odraslih. Začepljen nos ili pojačano curenje iz nosa, kihanje, suzne oči i blaga groznica najčešći su znakovi. Kašalj se često javlja zbog iritacije grla nastale sluzom.

Frekvencija prehlada kod djece

Mnogim zdravim mališanima dijagnosticira se između osam i 10 prehlada tokom prve dvije godine života. Ovi simptomi mogu trajati i do 10 dana ili duže, što može biti zabrinjavajuće za roditelje.

Razlika između prehlade i gripe

Prehlada se obično manifestuje blažim simptomima koji se postepeno javljaju. Nasuprot tome, gripa je praćena naglim simptomima i iznenadnim povišenjem temperature.

Kako olakšati simptome prehlade

Za ublažavanje simptoma prehlade, možete svom djetetu nanijeti melem oko nosa kako biste spriječili pucanje. Korištenje ovlaživača s hladnom maglom može smanjiti začepljenost.

Pijte tople tečnosti, poput tople vode s limunom, koja može ublažiti upalu grla. Ako je dijete starije od godinu dana, možete dodati med. Slane kapi za nos također su korisne za otpuštanje sluzi.

Učenje samo pomoći

Ako imate starije dijete, možete pokazati kako da čisti nos. Neka začepe jednu nosnicu dok uklanja sadržaj iz druge. Ovakva praksa može im pomoći da se sami brinu o svom zdravlju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -