Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaHrvatska i Ukrajina: Otvoren 3. sastanak na vrhu Jugoistočne Evrope u Dubrovniku

Hrvatska i Ukrajina: Otvoren 3. sastanak na vrhu Jugoistočne Evrope u Dubrovniku

Plenković i Zelenski na sastanku u Dubrovniku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski otvorili su 3. sastanak na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku. Plenković je naglasio važnost sastanka za stabilnu budućnost Evrope i podršku Ukrajini.

Podrška Ukrajini i međusobna saradnja

Hrvatski premijer je istakao da će se fokusirati na prekid stradanja u Ukrajini. Naglasio je da Hrvatska pruža punu podršku Ukrajini od početka ruske invazije.

Plenković je spomenuo i potpisani sporazum o dugoročnoj saradnji. Ovaj sporazum naglašava važnost zajedničke potpore Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini.

Geopolitička situacija i stabilnost

Plenković je također ukazao na rusku agresiju kao prijetnju evropskoj sigurnosti. Naglasio je da Ukrajina treba postati članica Evropske unije.

Predsjednik Zelenski se zahvalio državama Jugoistočne Evrope koje su pružile podršku. Istakao je da stabilnost u regiji postaje ključni resurs u međunarodnim odnosima.

Zajednički ciljevi za Evropu

Zelenski je naglasio da je zajednički interes onemogućiti Rusiju da destabilizira Evropu. Pozvao je na blisku saradnju među demokratskim državama u regionu, te potporu članstvu Ukrajine u EU.

Na kraju, ukrajinski predsjednik je izrazio uvjerenje da će Rusija izgubiti svoju sposobnost da bude prijetnja Evropi, očekujući da bi rat mogao biti okončan do 2025. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -