Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEkstremna desnica u Austriji: Rezultati izbora i potencijalne posljedice

Ekstremna desnica u Austriji: Rezultati izbora i potencijalne posljedice

Izborni rezultati u Austriji

Parlamentarni izbori u Austriji pokazali su značajnu podršku ekstremnoj desničarskoj stranci FPO-a. Ova stranka je osvojila 28,9 posto glasova, što im donosi 57 mjesta u parlamentu. Ovaj rezultat dolazi samo pet godina nakon što su smijenjeni iz vlasti zbog skandala povezanog s Rusijom.

Konzervativci odbacuju koaliciju

Konzervativna stranka OVP brzo je odbacila mogućnost koalicije sa FPO-om. Ovo odbacivanje znači da će FPO ostati izvan vlasti u Austriji, barem na kratkoročnoj osnovi. Ipak, situacija može postati promjenjiva.

Širi kontekst pro-ruske osovine

Ukoliko se OVP predomisli, mogla bi se stvoriti “pro-ruska osovina” u srcu Evrope, koja bi obuhvatila Beč, Bratislavu, Budimpeštu i potencijalno Beograd. Trenutne vlade u tri od četiri navedene države djeluju kao pro-ruske, što može imati ozbiljne posljedice za stabilnost regiona.

Utjecaj na Evropsku uniju

Tri od četiri države uključene u ovu osovinu su članice Evropske unije. Ovo predstavlja značajan izazov za EU, jer režim u Kremlju može iskoristiti situaciju za destabilizaciju Evrope. Ovakvi politički trendovi zahtijevaju pažnju i spremnost na brze reakcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -