Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaSaradnja Mađarske i Sjeverne Makedonije: Potpisan kredit od 500 miliona eura

Saradnja Mađarske i Sjeverne Makedonije: Potpisan kredit od 500 miliona eura

Povećanje trgovinskog prometa

Prema mađarskim medijima, od 2010. godine trgovinski promet između Mađarske i Sjeverne Makedonije povećan je gotovo osam puta. Ova informacija ukazuje na rastuću ekonomsku saradnju između dvije države.

Ugovor o kreditu

Ministri Mađarske i Sjeverne Makedonije potpisali su ugovor o kreditu. Ovaj sporazum je dio šireg okvira ekonomske saradnje dviju vlada. Sredstva će pomoći Makedoniji u razvoju lokalnih projekata.

Finansijski detalji

Makedonci će dobiti kredit na rok od 15 godina. Kamatna stopa iznosi 3,25 posto uz trogodišnji grace period. Ukupan iznos kredita je 500 miliona eura, a dolazi putem Izvozno-kreditne agencije Mađarske.

Utjecaj na razvoj

Ugovorom će biti osigurano finansiranje za podršku budžeta i projekte lokalnog razvoja. Uz to, dio sredstava bit će dostupan domaćim kompanijama po povoljnim uslovima.

Mađarski investitori u Makedoniji

Mađarski uticaj u Sjevernoj Makedoniji je sveprisutniji, posebno kroz telekomunikacijsku kompaniju 4iG. Ova kompanija povezuje se s Viktorom Orbanom, a njen rast podržan je državnim resursima.

Podrška državnih resursa

Prema ranijim izvještajima, 4iG je dobila više od 235 miliona eura iz Programa obveznica rasta Mađarske narodne banke. Ova podrška podstiče jačanje mađarskog poslovnog utjecaja u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -