Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzraelska vojska podigla zastavu u Maroun Al-Rasu: Oštećen "Iranski vrt"

Izraelska vojska podigla zastavu u Maroun Al-Rasu: Oštećen “Iranski vrt”

Incident u južnom Libanu

Izraelska vojska je podigla nacionalnu zastavu u selu Maroun Al-Ras, smještenom u južnom Libanu. To su uradili nakon što su, kako tvrde, srušili tzv. “Iranski vrt”. Ovaj park se nalazi svega kilometar od izraelske granice.

Oštećenja i simbolika

Izraelski mediji objavili su videosnimak koji prikazuje teško oštećen park. U vrtu se nalazila statua ubijenog komandanta Iranske revolucionarne garde, Qasema Soleimanija, kao i replika Al-Aqse. Snimak je pokazao izraelske vojnike dok podižu zastavu na ovom strateškom mjestu.

Intenzivne borbe i posledice

Intenzivne borbe između Hezbolaha i Izraela nastavile su se i tokom dana. U utorak su militanti iz Hezbolaha ispalili desetine raketa prema izraelskom gradu Haifa.

Izraelski gubici i novi planovi

Prema informacijama IDF-a, ulazak izraelskih snaga u Liban ne prolazi glatko. Tokom operacija, tri izraelska vojnika su teško ranjena. IDF je najavio slanje još jedne divizije te aktiviranje rezervi, što je prvi put od početka sukoba.

Humanitarna kriza

U ovom sukobu, od početka invazije na Liban, poginulo je više od 1.000 civila, a 1,2 miliona ljudi je napustilo svoje domove. Hezbolah tvrdi da su ubili više od 28 izraelskih vojnika i uništili značajan broj tehničke opreme.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -