Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIntenzivni sukobi između Izraela i Hezbolaha: Teške posljedice za civile

Intenzivni sukobi između Izraela i Hezbolaha: Teške posljedice za civile

Intenzivni sukobi između Izraela i Hezbolaha nastavljaju se s velikom snagom. U posljednjim danima, izraelski vojnici su ušli u južni Liban, tražeći vojne ciljeve. Ovaj sukob ima teške posljedice za civile u regiji.

Oštećenja u parku

Izraelski mediji su objavili snimak koji prikazuje teška oštećenja u jednom parku, koji se nalazi samo kilometar od izraelske granice. U ovom vrtu nalazila se statua ubijenog komandanta Iranske revolucionarne garde, Qasema Soleimanija, kao i replika Al-Aqse.

Sukobi u Haifi

Hezbolah je u utorak ispalio desetine raketa na grad Haifu. Ove vojne akcije dodatno su pogoršale situaciju u regionu. Izraelska vojska, poznata kao IDF, saopćila je da su tri vojnika teško ranjena tokom operacija u Libanu.

Humanitarna kriza

Poremećena situacija dovela je do humanitarne krize. Od početka sukoba, više od 1.000 civila je poginulo, a 1,2 miliona ljudi morao je napustiti svoje domove. Hezbolah tvrdi da je ubio više od 28 izraelskih vojnika i uništio značajnu tehničku opremu.

Rezerve IDF-a aktivirane

Izraelska vojska je objavila slanje dodatne divizije u Liban, te aktiviranje rezervi. Ovo predstavlja značajan korak u njihovoj vojnoj strategiji od početka sukoba.

Zaključak

Ova situacija nastavlja izazivati zabrinutost međunarodne zajednice. Pozivaju se svi akteri da smanje napetosti i prioritet daju mirnom rješenju konflikta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -