Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTragično ubistvo gradonačelnika Chilpancinga: Brutalna realnost Meksika

Tragično ubistvo gradonačelnika Chilpancinga: Brutalna realnost Meksika

Ubijen gradonačelnik Chilpancinga

Alehandro Arcos Catalán, gradonačelnik Chilpancinga, ubijen je samo nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti. U trenutku ubistva imao je 43 godine. Ova tragedija desila se 30. septembra, dok je Meksikom dan kasnije zavladala prva žena predsjednica, Claudia Sheinbaum.

Reakcija na nasilje

Predsjednica Sheinbaum je potvrdila da su poduzete sve neophodne mjere nakon ubistva. Njeno obraćanje uslijedilo je manje od sedmicu dana nakon preuzimanja predsjedničkog mandata.

Brutalnost nasilja u Meksiku

Fotografije crne scene s Arcosa Katalana, čije su okrvavljene slike proširene društvenim mrežama, dodatno su osvijetlile ozbiljnost problema s organizovanim kriminalom u Meksiku. Njegovo tijelo je pronađeno u bijelom automobilu, što je izazvalo strah i tugu među lokalnim stanovnicima.

Zabrinjavajući trend

Ovo ubistvo dolazi nakon što su dva bliska saradnika ubijena na samom početku njegovog mandata. Francisco Tapia je ubijen trećeg oktobra, dok je Ulises Hernández Martínez, planirani šef sigurnosti, ubijen nekoliko dana ranije.

Jezive posljednje riječi

U svom posljednjem intervjuu, Arcosa Katalan je izrazio želju da ga pamte kao borca za mir. Njegove riječi, “Želim da umrem boreći se za svoj grad”, sada su tragična opomena o nasilju u zemlji.

Osuda nasilja

Alejandro Moreno, predsjednik Institucionalne revolucionarne partije (PRI), osudio je ovo nedjelo kao “groteskni čin terora”, izražavajući gnjev građana nad sveprisutnim nasiljem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -