Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHezbolah spriječio izraelski upad u Al-Labouneh

Hezbolah spriječio izraelski upad u Al-Labouneh

Pokušaj upada izraelskih snaga

Libanska grupa Hezbolah objavila je u utorak da su njihovi borci spriječili pokušaj izraelskih kopnenih snaga da uđu u pogranični grad Al-Labouneh. Ovaj incident se desio u južnom Libanu, a izvještava Anadolija.

Sukobi i povlačenje izraelskih snaga

Prema navodima Hezbollaha, izraelske snage su pokušale ući u Al-Labouneh kroz područje gdje se nalaze položaji snaga Mirovne misije Ujedinjenih nacija (UNIFIL). Tijekom sukoba, borci Hezbollaha su nanijeli žrtve izraelskim snagama i prisilili ih na povlačenje.

Zračne napade na Liban i gubici

Od 23. septembra, Izrael vodi masivne zračne napade širom Libana usmjerene protiv Hezbolaha. U ovim napadima poginulo je više od 1.250 ljudi, a oko 3.618 je ranjeno. Više od 1,2 miliona ljudi je raseljeno.

Eskalacija sukoba u regionu

Ova vazdušna kampanja predstavlja eskalaciju jednogodišnjeg prekograničnog rata između Izraela i Hezbollaha. Sukobi su se intenzivirali nakon brutalne ofanzive Tel Aviva na Pojas Gaze, koja je rezultirala smrću skoro 42.000 ljudi, većinom žena i djece.

Opasnost od regionalnog rata

I pored ozbiljnih međunarodnih upozorenja, sukobi se nastavljaju. Izrael je 1. oktobra započeo kopnenu invaziju na južni Liban, čime dodatno povećava tenzije na Bliskom istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -