Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaMilatović poziva na dijalog i poštovanje među liderima Balkana

Milatović poziva na dijalog i poštovanje među liderima Balkana

Poruka o međusobnom uvažavanju

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, apelirao je na sve regionalne lidere da daju izjave koje su smirene i primjerene. Susret je uslijedio nakon komentara predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, o političkoj situaciji u Crnoj Gori. Milatović se osvrnuo na Vučićeve riječi, naglasivši važnost dobrosusjedskih odnosa.

Gradnja mostova među državama

Milatović je u svom obraćanju istaknuo kako je važno usmjeriti fokus na izgradnju mostova u političkom smislu. Njegova filozofija je da politika treba biti odgovorna i da se očekuje od lidera da izbjegavaju unutrašnje sukobe prezentirati izvan granica svojih zemalja.

Evropska budućnost Crne Gore

Predsjednik Crne Gore je naglasio da je jasno opredjeljenje za članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine. Obznanio je podršku zemalja kao što su Hrvatska i Slovenija, koje mogu pomoći Crnoj Gori u ovom procesu. Također je naglasio da uspjeh Crne Gore može poslužiti kao inspiracija za druge zemlje regiona.

Stabilnost kao imperativ

Milatović je zaključio naglašavajući da demokratski razvoj ne treba uzimati zdravo za gotovo. Odnosi između država moraju biti zasnovani na međusobnom poštovanju i suradnji. S obzirom na trenutne izazove, lideri zapadnog Balkana moraju iskoristiti priliku za napredak prema Evropi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -