Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHapšenje vođe Balkanskog narkokartela u Kolumbiji

Hapšenje vođe Balkanskog narkokartela u Kolumbiji

Hapšenje Virdžinijusa Labutisa

Virdžinijus Labutis, vođa Balkanskog narkokartela, uhapšen je na međunarodnom aerodromu El Dorado u Bogoti. Ovaj litanac pritvoren je na osnovu crvene potjernice zbog sumnje u trgovinu narkoticima.

Uzroci hapšenja

Hapšenje je rezultat zajedničke akcije Nacionalne policije Kolumbije, Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i Interpola. Labutis je bio odgovoran za organizaciju pošiljki kokaina iz Latinske Amerike, koji su slani u lukama Roterdam i Antverpen.

Konekcije i metode

Prema izvorima, Labutis je koristio kontejner sa voćem za skrivene pošiljke kokaina. Također, bio je ključna figura u krijumčarskoj mreži koja je radila na globalnom nivou.

Prijatelji u kriminalu

U posljednjim mjesecima, uhapšeni su i drugi ključni članovi Balkanskog kartela. Dajibert Tores Rosarijo, još jedan važan igrač, uhapšen je krajem septembra na istom aerodromu.

Povezanost sa bivšom Jugoslavijom

Labutis je imao razgranatu mrežu saradnika, uključujući pojedince iz Crne Gore i bivše Jugoslavije. O vezama sa lokalnim kriminalnim grupama govore obavještajni podaci.

U budućnosti

Nakon hapšenja, Labutis će biti deportovan u matičnu državu. Ovo hapšenje predstavlja značajan udarac Balkanskom narkokartelu, koji kontrolira polovinu kokaina koji ulazi u Evropu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -