Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSportNogometPreminuo legendarni vezni igrač Johann Neeskens

Preminuo legendarni vezni igrač Johann Neeskens

Nogometna legenda napustila scenu

Johann Neeskens, vođa zlatne generacije Nizozemske iz 70-ih godina, preminuo je u 73. godini. Njegova karijera ostavila je neizbrisiv trag u svijetu nogometa.

Uspjeh na svjetskim prvenstvima

Neeskens je bio ključna figura u reprezentaciji Nizozemske, koja je 1974. i 1978. godine osvojila srebrne medalje na Svjetskim prvenstvima. Njegova sposobnost igrača ga je učinila jednim od najkompletnijih veznih igrača tog vremena.

Klupski uspjesi s Ajaxom i Barcelonom

Tokom svoje bogate karijere, Neeskens je osvojio tri uzastopna naslova evropskog prvaka s Ajaxom od 1971. do 1973. godine. Osim toga, bio je ključan i za uspjehe Barcelone, gdje je igrao zajedno s Johanom Cruyffom.

Nasljeđe i priznanja

Nogometni savez Nizozemske obilježava njegov odlazak kao gubitak velike legende. 2004. godine FIFA ga je rangirala među 125 najvećih živih nogometaša, dok je France Football 2020. godine uvrstio Neeskensa u treći najbolji tim u historiji nogometa.

Trenerska karijera

Nakon završetka igračke karijere, Neeskens se posvetio trenerskom pozivu i često bio pomoćnik Guusu Hiddinku i Franku Rijkaardu. Njegovo znanje i iskustvo doprinijeli su razvoju novih generacija nogometaša.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -