Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDemonstracije u Amsterdamu protiv proizraelskog skupa: Policija spriječila sukobe

Demonstracije u Amsterdamu protiv proizraelskog skupa: Policija spriječila sukobe

Demonstranti prekinuli proizraelski skup

U Amsterdamu, demonstranti su se okupili u Damraku, želeći da se suprotstave proizraelskom skupu na trgu Dam. Policija je intervenisala kako bi ih spriječila u pristupu trgu.

Policija koristi silu

Policijski službenici su koristili pendrecima kako bi se osigurala udaljenost između demonstranata i skupa. Ova akcija rezultirala je hapšenjem oko 250 pro-palestinskih demonstranata, koji su pokušali da ometu mirnu manifestaciju.

Komemorativni događaji širom Evrope

Okupljanje na Trgu Dam održano je u znaku sjećanja na napade Hamasa 7. oktobra. Ove brutalne napade izazvale su reakciju Izraela na Pojas Gaze.

Sjećanje na žrtve

Komemorativni događaji su također organizirani u drugim gradovima Evrope. U Berlinu su se održali u sinagogi Chabad, gdje su preživjeli napada oplakivali žrtve. U Rimu, premijerka Italije, Giorgia Meloni, prisustvovala je ceremoniji i osudila nasilje.

Poziv na poštivanje međunarodnog prava

Meloni je istakla pravo Izraela na odbranu i zaštitu svojih građana. Ona je takođe upozorila na razaranja uzrokovana izraelskim oružanim snagama u Gazi, naglašavajući potrebu poštovanja međunarodnog prava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -