Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetGodina dana od početka sukoba između Hamasa i Izraela: Posljedice i humanitarna...

Godina dana od početka sukoba između Hamasa i Izraela: Posljedice i humanitarna kriza

Prvi napadi i eruptiranje sukoba

Na današnji dan prošle godine, sukob između Hamasa i Izraela započeo je napadima na izraelsko tlo. Rano ujutro, 7. oktobra 2023., pripadnici Hamasa i drugih grupa izvršili su upad unutar Izraela. Odabrana godišnjica Jom Kipur rata iz 1973. godine bila je simbolična.

Intenzitet napada

Prema Hamasovim tvrdnjama, na Izrael je ispaljeno čak 5.000 projektila. Izraelski izvori procjenjuju taj broj na oko 3.000. U prvom napadu ciljani su prostori blizu Pojasa Gaze, Tel Aviv, i druge regije.

Žrtve i humanitarne posljedice

Napad je rezultirao smrtnim ishodom 1.195 osoba, od čega je 815 bili civili. Nažalost, i dalje se traga za 251 otetom osobom. U trenutku upada, 364 lica izgubila su život na muzičkom festivalu Supernova.

Reakcija Izraela

Izraelske snage brzo su reagovale na napad. Pokrenuta je operacija “Gvozdeni mačevi” i proglašeno je vanredno stanje. Mobilisani su deseci hiljada rezervista s ciljem zaštite civilnog stanovništva.

Humanitarna kriza

Usred sukoba, Pojas Gaze se suočava s dubokom humanitarnom krizom. Civili, uključujući žene i djecu, često su najugroženiji. Potrebna su hitna rješenja za smanjenje patnji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -