Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaVisoki kazneni sud u Hrvatskoj potvrdio zakonitost "Sky" dokaza

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj potvrdio zakonitost “Sky” dokaza

Pravosnažna presuda o “Sky” komunikaciji

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj donio je pravosnažnu presudu kojom je potvrđena zakonitost “Sky” komunikacije. Ova odluka omogućava korištenje dokaza prikupljenih putem kriptirane aplikacije “SKY ECC” u krivičnim postupcima.

Uticaj na pripadnike zločinačkih organizacija

Konačna presuda imala je značajan uticaj na brojne uhvaćene članove zločinačkih organizacija. Oni su se nadali da će ovi dokazi biti proglašeni nezakonitim, što se, međutim, nije dogodilo.

Optužnica protiv Nenada Petraka

USKOK je podigao optužnicu protiv Nenada Petraka, zagrebačkog građevinskog preduzetnika, koji je uhapšen u Turskoj. Optužnica je bazirana na analizama “Sky” komunikacije između članova njegove grupe.

Krivična djela i međunarodna povezanost

Optužnica obuhvata 25 osoba koje se terete za krijumčarenje kokaina, marihuane i hašiša. Prema USKOK-u, droga je prenesena kroz više evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru i Španiju.

Reakcije na evropske odluke

Ova presuda je prva takve vrste u regionu. Nakon odluke Evropskog suda o korištenju “Sky” dokaza, pravna situacija oko ove komunikacije dobila je novu dimenziju.

Povezanost sa kavačkim klanom

Nenad Petrak je navodno imao veze s kavačkim klanom, koji predvodi odbjegli Radoje Zvicer. Policija i USKOK rekonstruisali su razgovore i povezali ih sa njihovim aktivnostima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -