Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaKopriva: Prirodni lijek i nutritivni dar za vaše zdravlje

Kopriva: Prirodni lijek i nutritivni dar za vaše zdravlje

Nutritivne vrijednosti koprive

Kopriva je poznata po svojim nutritivnim svojstvima. Svježeg ili osušenog lišća koprive može se koristiti kao prilog, u supama ili varivima. Svakih 100 grama koprive sadrži otprilike 3 grama proteina i 6,1 gram vlakana. Osim toga, bogata je vitaminom K, kalijem, kalcijem i magnezijem.

Protuupalna svojstva čaja od koprive

Čaj od koprive je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Ove karakteristike mogu pomoći kod upalnih poremećaja te olakšati simptome stanja kao što su ekcem, artritis i psorijaza. Visok nivo antioksidanasa u koprivi štiti stanice od oštećenja i smanjuje rizik od bolesti srca i određenih vrsta raka.

Kopriva i zdrave kosti

Pored toga, kopriva sadrži vitamine i minerale važnih za zdravlje kostiju. Kalcij, magnezij, fosfor, cink i vitamin K su ključni za održavanje jakih kostiju. Također, bora u koprivi pomaže u regulaciji nivoa kalcija, što može prevenirati osteoporozu.

Mogućnosti liječenja i istraživanja

Studija sa Univerziteta Plymouth pokazuje da kopriva može smanjiti bol i onesposobljenost kod osoba s osteoartritisom. Redovito pijenje čaja od koprive također može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju krvnog tlaka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -