Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzrael se priprema na odgovor na iranski napad na civile

Izrael se priprema na odgovor na iranski napad na civile

Iranski napad na Izrael izazvao napetosti

Izraelska vojska (IDF) trenutno radi na odgovoru na iranski napad koji je pogodio njihove civile. Ovo je prvi puta da je Iran izvršio ovakav nezakoniti napad, izjavljuje vojni zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Izrael obezbjeđuje odbrambene mjere

Napad se desio u utorak i pogodio je nekoliko ključnih izraelskih vojnih baza. Prema prvim informacijama, izraelski odbrambeni sistem Željezna kupola (Iron Dome) uspio je neutralizovati većinu raketa koje su ispaljene. Premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da je iranski napad propao i da će Iran snositi posljedice.

Američka intervencija i opasnosti po regiju

Američki predsjednik Joe Biden je upozorio Izrael da ne smijemo ciljati iranska naftna postrojenja. Ovaj savjet dolazi u kontekstu sve većih tenzija u regiji, zbog iranske odgovornosti prema civilnim žrtvama.

Posljedice napada na Liban

Napad Irana dolazi nakon što je izraelska vojska izvršila ofanzivu u Libanu. Ove operacije su uključivale pješadijske snage i bombardovanja Beiruta, što je rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava. Izrael je ranije izveo napad na komunikacione kanale Hezbolaha, ubivši nekoliko desetina osoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -