Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKlimatske promjene i sječa šuma uzrokuju katastrofalne poplave u BiH

Klimatske promjene i sječa šuma uzrokuju katastrofalne poplave u BiH

Stanje u BiH

Profesor Nedim Suljić sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli upozorava na ozbiljno stanje u Bosni i Hercegovini. Katastrofalne poplave, bujice i klizišta postali su učestali problemi u posljednje dvije decenije.

Nedostatak zaštitnih mjera

Suljić naglašava da nedovoljna briga o zaštiti od poplava ima velike posljedice. Održavanje vodotokova prve i druge kategorije, kao i vegetacije na obalama rijeka, ne smije biti zapostavljeno.

Prekomjerna sječa šuma

Profesor također ističe da prekomjerna sječa šuma doprinosi eroziji tla. Manjak vegetacije znači da padavine brže završavaju u rijekama, čime se povećava rizik od poplava. U Bosni i Hercegovini još uvijek nemamo donesen zakon o šumama.

Klimatske promjene i njihovi uticaji

Klimatske promjene, tvrdi Suljić, postaju sve promjenjivije. Ove godine primjećujemo sušna ljeta i visoke temperature, dok su zime gotovo bez snijega. Poplave se sada događaju i u mjesecima kada to ranije nije bio slučaj.

Apel za promjenama

Profesor Suljić ističe da su katastrofalne poplave u BiH postale redovne od 2001. godine, i da je svako od tih katastrofalnih događaja trebao biti opomena. Boji se da ćemo uskoro zaboraviti na ove tragedije i nastaviti sa istim obrascem ponašanja prema prirodi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -