Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetDeni Ajalon optužuje Netanjahua za jačanje Hamasa

Deni Ajalon optužuje Netanjahua za jačanje Hamasa

Optužbe bivšeg ambasadora

Bivši izraelski ambasador u SAD-u, Deni Ajalon, iznio je teške optužbe protiv premijera Benjamina Netanjahua. Naime, Ajalon tvrdi da je Netanjahu “glavni odgovorni” za napade koji su se dogodili 7. oktobra.

Finansijska podrška Hamasu

Ajalon je pritom istakao da je Netanjahu jačao terrorističku grupu Hamas preusmjeravajući novac iz Katara. Ova strategija, prema njegovom mišljenju, imala je za cilj da oslabiti Palestinsku vlast na Zapadnoj obali i da potpomogne podjelu palestinskih teritorija.

Lična odgovornost Netanjahua

Kada je Ajalon upitan o ličnoj odgovornosti Netanjahua za napade 7. oktobra, njegov odgovor bio je jasan: “Apsolutno ima”. Prema Ajalonu, Netanjahu je bio zadužen za strategiju koja je omogućila jačanje Hamasa kroz finansijska sredstva.

Reakcija premijera Netanjahua

Uprkos ovim optužbama, Netanjahu je ranije odbacio tvrdnje da je namjerno jačao Hamas. On je optužbe nazvao “smiješnima” i kazao da ne bi vodio rat s Hamasom da je imao takav cilj.

Kraj dijaloga o nasilju

Ajalon je zaključio da će Netanjahu morati odgovoriti na mnoga pitanja vezana uz ovu situaciju. Politička konačnost stvari zahtijeva odgovornost za vođstvo koje se donosi u kriznim vremenima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -