Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakKafa iz Ikarije: Tajna dugovječnosti prema Dan Buettneru

Kafa iz Ikarije: Tajna dugovječnosti prema Dan Buettneru

Kafa koja produžava život

Dan Buettner, stručnjak za dugovječnost i saradnik National Geographica, otkriva tajne hrane koja doprinosi dužem životu. Među tim namirnicama ističe se vrlo specifična vrsta kafe.

Ikaria kafa i njeni benefiti

Studije pokazuju da redovna konzumacija kafe može produžiti životni vijek. Ovakvo dejstvo najviše potiče od antioksidanata, kofeina i trigonelina. Ovi nutrijenti mogu pozitivno uticati na kognitivno funkcioniranje.

Buettner naročito izdvaja Ikaria kafu, poznatu i kao “turska kafa”. Ova kafa se melje vrlo fino, a zatim se prokuhava. Sav proces pomaže u ekstrakciji ulja i polifenola koji su korisni za zdravstveno stanje srca.

Studije o zdravlju srca

Prema istraživanju iz 2013. godine objavljenom u časopisu Vascular Medicine, stariji pacijenti koji su pili kuhanu Ikaria kafu poboljšali su funkciju endotela. Ovaj faktor igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i opštem zdravlju srca.

Pored toga, značajna evropska studija je potvrdila da veći unos polifenola, moćnih antioksidanata, dovodi do dužeg životnog vijeka.

Plave zone i kafa

Buettner ističe da se kafa konzumira u “Plavim zonama”, regijama gdje žive najdugovječniji ljudi, kao što su Sardinija i Nicoya. “Ovo je jedno od pića u kojem možete uživati, a vjerovatno je i korisno za vaše zdravlje,” zaključuje Buettner.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -