Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEskalacija sukoba u Libanu: Strah i humanitarna kriza

Eskalacija sukoba u Libanu: Strah i humanitarna kriza

Teška situacija u Beirutu

Napadi na Liban rezultirali su masovnim raseljenjem građana. Više od 1,2 miliona ljudi napustilo je svoje domove zbog intenzivnog bombardiranja. Ovaj napad, koji je usmjeren na Hashema Safieddina, izazvao je veliku zabrinutost u regionu.

Eksplozije i evakuacije

U subotu ujutro, svjedoci u južnom predgrađu Beiruta prijavili su eksplozije i gust dim. Izraelska vojska izdala je tri upozorenja stanovnicima da napuste područje. Prva upozorenja uključila su zgrade u naseljima Burj al-Barajneh i Choueifat, dok su treća upozorenja bila usmjerena na Haret Hreik.

Odgovor Hezbollaha i humanitarna kriza

Hezbolah je potvrdio sukobe s izraelskim vojnicima blizu južne granice. U međuvremenu, najmanje četiri bolnice u Libanu obustavile su rad zbog napada. Premijer Najib Mikati zahtijeva međunarodni pritisak na Izrael kako bi omogućio pristup timovima za pomoć.

Granične krize i masovna migracija

Izrael je blokirao ključnu cestu blizu graničnog prijelaza Masnaa, što otežava evakuaciju stanovništva. Prema podacima, preko 300.000 ljudi, većinom Sirijaca, pobjeglo je u Siriju u proteklih deset dana. Također, Izrael optužuje Hezbolah za korištenje ovih prelaza za unos oružja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -