Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetFrancuska suočava s izazovima u Africi i na Bliskom istoku

Francuska suočava s izazovima u Africi i na Bliskom istoku

Državni udari smanjuju utjecaj Francuske u Africi

Francuski utjecaj u Africi ozbiljno je oslabio uslijed niza državnih udara. U Maliju 2021., Burkini Faso 2022. i Nigeru 2023. došlo je do promjene vlasti. Vlade profrancuskih orijentacija zamjenjuju vojne hunte koje se okreću Rusiji. Ova kretanja predstavljaju izazov za Francusku, koja je historijski bila ključni igrač u Africi.

Kriza u Libanu i utjecaj na Bliskom istoku

Situacija u Libanu dodatno naglašava slabiji utjecaj Francuske na Bliskom istoku. Izrael vrši svakodnevna bombardiranja Libana, dok se suočava s palestinskim pokretom Hezbolah, koji uživa podršku Irana. Ova kriza ukazuje na smanjenje francuskog utjecaja u regiji.

Samit u trenutku političkih napetosti

Samit, koji će se održati širom Francuske, dolazi u turbulentno vrijeme za predsjednika Macrona. Njegova stranka je izgubila parlamentarne izbore u julu, što je izazvalo njegovu nominaciju Michela Barniera za vođu manjinske vlade. Također, kanadski premijer Justin Trudeau prisustvuje samitu suočavajući se s političkom krizom.

Bilaterale i ključni gosti

Macron je u četvrtak započeo dan bilateralnih razgovora. Sastao se sa gruzijskom predsjednicom Salomeom Zurabishvili, koja se protivi novom zakonu u svojoj zemlji. Ovaj zakon se smatra potiskivanjem neslaganja, a izaziva zabrinutost među građanima.

Samit će se održavati na različitim lokacijama. U petak će se održati u dvorcu u Villers-Cotteretsu, a u subotu se seli u Pariz. Ove lokacije simboliziraju Francusku kao kulturnog i jezičkog lidera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -