Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTragedija u Pont-Sondéu: Napad bandi ostavio 20 mrtvih

Tragedija u Pont-Sondéu: Napad bandi ostavio 20 mrtvih

Napad u regiji Artibonite

Tijela su ležala razbacana po ulicama Pont-Sondéa nakon brutalnog napada u četvrtak. Prema informacijama, mnogi od ubijenih imali su povrede od hicâ u glavu. Bertide Harace, glasnogovornica Komisije za dijalog, pomirenje i podizanje svijesti za spas Artibonita, izvijestila je o ovom stravičnom događaju.

Broj žrtava raste

Prve procjene ukazuju na to da je ubijeno najmanje 20 ljudi, dok su aktivisti i vladini službenici nastavili pretraživati grad. Između žrtava je mlada majka, njeno novorođenče i babica. Ovaj stravičan napad šokirao je lokalnu zajednicu.

Reakcija UN-a

U saopćenju Ureda komesara UN-a za ljudska prava naglašava se zabrinutost zbog nasilja. “Užasnuti smo napadima bandi”, navodi se u izvještaju. Izvještava se da je među poginulima bilo deset žena i troje dojenčadi, dok je najmanje 16 osoba povrijeđeno.

Pustošenje i pljačka

Osim ljudskih gubitaka, članovi bandi su zapalili najmanje 45 domova i 34 automobila. Motiv ovog nasilja ostaje nejasan. Pont-Sondé se smatra dijelom teritorije Gran Grifa, iako su slični napadi ranije zabilježeni u Port-au-Princeu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -