Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinAuto IndustrijaEvropska unija uvodi carine na električne automobile iz Kine

Evropska unija uvodi carine na električne automobile iz Kine

Odobrenje novih carina

Nakon glasanja 27 država članica, Evropska unija je donijela odluku o uvođenju novih carina za električne automobile iz Kine. Ove carine iznosiće 35% uz dodatnu postojeću carinu od 10%. Ovaj potez izazvao je brojne reakcije među proizvođačima.

Protivnici novih carina

Neki evropski proizvođači, kao što su BMW, Mercedes-Benz i Volkswagen, izrazili su protivljenje ovim dodatnim porezima. Uprkos tome, Evropska komisija je saopštila da je spremna započeti pregovore s Kinom, čiji vlasti snažno protestuju protiv ovakvih mjera.

Istraga o subvencijama

Evropska komisija je ranije sprovela istragu koja je pokazala da kineski proizvođači dobijaju velike subvencije od svoje vlade. Kineske vlasti su odbacile rezultate ove istrage i zaprijetile uvođenjem carina na automobile i hranu iz EU.

Privremene tarife i budućnost carina

U julu je EU već uvela privremene tarife na kineske električne automobile. Konačni novi nameti moraju biti upisani u službeni registar do 30. oktobra. Svaka alternativna mjera, poput minimalne cijene, mora biti usklađena s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Evropaska unija i zavisnost od Kine

Evropska unija nastoji smanjiti svoju zavisnost od Kine. U izvještaju bivšeg premijera Italije, Marija Draghija, navedeno je da državne subvencije iz Kine predstavljaju prijetnju za EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -