Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTeške poplave i klizišta prouzrokovale katastrofu u Jablanici

Teške poplave i klizišta prouzrokovale katastrofu u Jablanici

U Jablanici se odvijaju dramatične scene usljed teških poplava i klizišta. Naime, dio željezničke pruge se našao u zraku, odvojen od tla. Ovaj fenomen izazvale su obilne padavine koje su pogodile region.

Apel Gorske službe spašavanja

Gorska služba spašavanja (GSS) iz Jablanice pozvala je lokalno stanovništvo da se uključi u akcije spašavanja. Zajedno sa vatrogascima, oni rade na pomoći osobama koje su ugrožene usljed poplava.

Stanje na terenu i broj ozlijeđenih

Tokom noći, kišni vremenski uslovi doprinijeli su porastu vodostaja. To je dovelo do brojnih odrona i poplava, blokirajući Jablanicu u potpunosti. Prema nezvaničnim izvorima, broj poginulih već je premašio deset.

Upozorenja vlasti i sigurnosne mjere

Stanje se ne smiruje, a ceste ostaju opasne. BIHAMK upozorava vozače na oprez prilikom vožnje. Također, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona savjetuje građanima da ne kreću prema Jablanici i Konjicu.

Potražnja za pomoći i akcije spašavanja

Vlasti HNK zatražile su pomoć viših nivoa vlasti, uključujući Oružane snage BiH. Aktivira se helikopter za spašavanje djeteta zarobljenog u poplavljenom području, što dodatno ukazuje na ozbiljnost situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -