Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetEskalacija sukoba: Izrael napao granicu s Libanom, stotine tisuća bježe u Siriju

Eskalacija sukoba: Izrael napao granicu s Libanom, stotine tisuća bježe u Siriju

Izraelski napad na granicu

U petak ujutro, Izrael je izveo napad u blizini libanonskog graničnog prijelaza Masnaa, presjekavši ključnu cestu. Ovaj put koristile su stotine hiljada ljudi koji su bježali od bombardiranja izraelskih snaga, potvrdio je libanonski ministar prometa Ali Hamieh.

Posljedice napada

Hamieh je naglasio da je napad stvorio krater širok četiri metra unutar libanonskog teritorija. Vojni glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), Avichay Adraee, optužio je Hezbolah da koristi ovaj prijelaz za krijumčarenje vojne opreme iz Irana.

Humanitarna kriza

Prema podacima, više od 300.000 ljudi, uglavnom Sirijaca, prešlo je u Siriju u proteklih deset dana kako bi pobjegli od rastućih napetosti i nasilja. Strah od širenja sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Irana na Bliskom istoku primorava mnoge države na pripremu planova za evakuaciju svojih građana.

Brojni gubici i napadi

Od početka sukoba, više od 1,2 miliona Libanonaca je raseljeno, a libanonske vlasti javljaju o gotovo 2000 poginulih. U četvrtak, 37 osoba je ubijeno, a 151 ranjena, dok Hezbolah tvrdi da je ubio 17 izraelskih vojnika u južnom Libanonu.

Izraelske operacije i odgovor Hezbolaha

Izrael nastoji omogućiti povratak svojih građana kući, dok je Hezbolah izveo napade raketama. Izraelske snage izjavile su da su zabilježile lansiranje oko 230 raketa u četvrtak, dok je Hezbolah potvrdio napade na izraelske vojne baze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -