Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTrudeau suočen s pritiskom: Zakonodavne promjene ključne za opstanak vlade

Trudeau suočen s pritiskom: Zakonodavne promjene ključne za opstanak vlade


Prijetnja vanrednim izborima

Lider stranke Bloc Québécois, Yves-François Blanchet, zatražio je od liberala, iz kojih dolazi Justin Trudeau, usvajanje dva zakona. Ovi zakoni su bitni kako bi zadržali podršku separatista i izbjegli opoziv vlade.

Ključne grupe za podršku

Predloženi zakoni bi poboljšali status mljekara i penzionera, dvije nedovoljno zastupljene grupe koje snažno podržavaju separatističke političke kandidate. Blanchet je naglasio važnost ovih promjena kako bi se ojačala pozicija ovih grupacija.

Trudeau se prilagođava

Premijer Trudeau, koji je na vlasti od 2015. godine, sada se suočava sa izazovima. Da bi izbjegao vanredne izbore, pristao je na navedene promjene. Ukoliko zakoni ne budu potpisani do 29. oktobra, Blanchet najavljuje povlačenje podrške.

Unutrašnje osipanje opozicije

Iako su se opozicione stranke suočavale s problemima, Nedavna odluka NDP-a da povuku podršku mogla bi dodatno oslabiti Trudeaua. NDP ističe da još nije vrijeme za nove izbore.

Konzervativci traže priliku

Konzervativna stranka, predvođena Pierrea Poilievrom, trenutno prolazi kroz uspješnu fazu. Oni su u dva navrata tražili glasanje o nepovjerenju, dodatno komplikujući situaciju za Trudeauovu administraciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -