Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetHakerska grupa Star Blizard cilja na zapadne političke institucije i kompanije

Hakerska grupa Star Blizard cilja na zapadne političke institucije i kompanije

Prijetnje iz cybersvijeta

Hakerska grupa poznata kao Star Blizard, povezana sa ruskom obavještajnom službom FSB, pokušala je prodrijeti u sisteme zapadnih institucija. Prema informacijama koje su objavili Majkrosoft i američke vlasti, meta su bila političke institucije, novinari, kao i bivši vojni i obavještajni zvaničnici.

Razrađena hakerska metoda

Grupa je slala e-poštu koja je izgledala kao da dolazi iz pouzdanog izvora. Ovim putem tražili su pristup internim sistemima žrtava, s ciljem krađe informacija. Ove informacije, prema riječima američkih vlasti, mogu ugroziti nacionalnu sigurnost.

Akcija vlasti protiv Star Blizarda

Danas je američki sud odobrio oduzimanje više od 100 domena povezanih sa Star Blizard. Ova operacija uslijedila je nakon tužbe koju je podnio Majkrosoft i neprofitna organizacija Information Sharing and Analysis Center. Ove akcije predstavljaju ključni korak u borbi protiv sajber špijunaže.

Očekivanja od budućnosti

Američke vlasti očekuju da će Rusija nastaviti koristiti hakerske napade protiv SAD-a i njihovih saveznika. Zamjenica državnog tužioca Lisa Monako naglasila je da se ruska vlada aktivno bavi krađom osjetljivih informacija.

Praćenje aktivnosti Star Blizarda

Majkrosoft je pratio aktivnosti Star Blizarda od 2017. godine, a od januara 2023. zabilježen je značajan broj pokušaja hakerskih napada na 30 različitih grupa. Eksperti za sajber bezbjednost tvrde da je Star Blizard posebno teško dostupan, što otežava borbu protiv tih prijetnji.

Prošle akcije i optužnice

Prošle godine, američke vlasti podigle su optužnice protiv dva Rusa koji su povezani sa Star Blizardom, a veruje se da se obojica nalaze u Rusiji. Ova situacija ukazuje na stalne prijetnje iz cybersvijeta s kojima se zapadne zemlje suočavaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -