Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUloga Njemačke u Hladnom ratu: Od podjele do ujedinjenja

Uloga Njemačke u Hladnom ratu: Od podjele do ujedinjenja

Podjela Njemačke nakon Drugog svjetskog rata

Nakon što je Drugi svjetski rat okončan, Njemačka je podijeljena na četiri okupacione zone. Svaka zona pripala je jednoj od sila pobjednica: Francuskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i tadašnjem Sovjetskom savezu.

Formiranje dvije države

Četiri godine kasnije, 1949. godine, Njemačka se podijelila na dvije države. Federalna republika Njemačka obuhvatila je regije pod kontrolom Francuske, Velike Britanije i SAD-a. Ubrzo nakon toga, formirana je i Demokratska republika Njemačka, koja je obuhvatila područja pod kontrolom Sovjetskog saveza.

Razlike između Zapada i Istoka

Tokom narednih decenija, od 1949. do 1990. godine, Njemačka je svjedočila drastičnim razlikama između svog zapadnog i istočnog dijela. Zapadna Njemačka je primila značajna sredstva iz Marshallovog plana, koji je doprinio njenom brzom razvoju i stabilnosti.

Ekonomija i partnerstva Zapadne Njemačke

Uz pomoć stranih investicija i svojih rudnih bogatstava, Zapadna Njemačka postala je stabilna država. Također, postala je i jedna od država osnivača Evropske zajednice čelika i uglja, preteče današnje Evropske unije.

Istočna Njemačka pod kontrolom Sovjetskog saveza

Suprotno tome, Istočna Njemačka bila je potpuno pod kontrolom Sovjetskog saveza. Realnost života za mnoge građane bila je teška, što je dovelo do toga da je pet i pol miliona ljudi pokušalo pobjeći u zapadni dio.

Berlinski zid kao simbol podjele

Berlinski zid, postavljen 1961. godine, postao je simbol razlika između Istoka i Zapada. Iako je Berlin bio u Istočnoj Njemačkoj, grad je bio podijeljen na istočni i zapadni dio, što je demonstriralo podijeljenu stvarnost države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -