Istraživanje o izbirljivosti djece u ishrani
Nova studija otkriva da je izbirljivost u ishrani kod djece više potaknuta genetikom nego okolinom. Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Kraljevskog koledža u Londonu, te Univerziteta u Leedsu.
Metodologija studije
Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 parova identičnih i neidentičnih blizanaca koji su rođeni 2007. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Roditelji su bili upitani o prehrambenim navikama svoje djece od 16 mjeseci do 13 godina.
Rezultati istraživanja
Jednojajčani blizanci dijele 100% svog genetskog materijala, dok neidentični ne. To je omogućilo istraživačima da uporede genetske i okolišne utjecaje na izbor hrane. Rezultati su pokazali da su neidentični blizanci manje slični u pogledu izbirljivosti hrane, što ukazuje na značajan genetski faktor.
Utjecaj godina na izbirljivost
Studija je otkrila da izbirljivost raste do sedme godine života, a zatim opada kako djeca ulaze u adolescenciju. Ovo može pomoći roditeljima da bolje razumiju prehrambene preference svojih mališana.