Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetRutteova Prva Službena Posjeta Ukrajini: Podrška NATO-a Uporna Usprkos Napetostima

Rutteova Prva Službena Posjeta Ukrajini: Podrška NATO-a Uporna Usprkos Napetostima

Rutte i Zelenski Razgovarali o Situaciji u Ukrajini

Nizozemski premijer Mark Rutte je posjetio Ukrajinu i sastao se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ova posjeta je Rutteova prva službena posjeta ukrajinskoj zemlji.

NATO Održava Podršku Ukrajini

Tokom sastanka, Rutte je izrazio uvjerenje da će NATO nastaviti podržavati Ukrajinu usprkos teškoj situaciji na frontu. Jučer su ruske trupe zauzele strateški grad u istočnoj oblasti Donjecka, što dodatno komplikuje situaciju.

Zelenski Traži Pomoć od Zapadnih Saveznika

Zelenski je ukazao na potrebu da zapadni saveznici obaraju ruske projektile i dronove iznad Ukrajine. Pozvao je na akcije slične onima koje su primijenjene nad iranskim projektima u Izraelu.

Diskusije o Udarima na Rusiju

Osim toga, ukrajinski predsjednik je zatražio od saveznika dozvolu za udar na rusku teritoriju. Međutim, dogovor o ovom pitanju još uvijek nije postignut.

Rutteov Stav o Ukrajinskoj Prijavi za NATO

Na inauguracijskoj konferenciji 1. oktobra, Rutte se suzdržao od komentara kada bi Ukrajina mogla dobiti poziv za pridruživanje NATO-u. Naglasio je da će odluku o napadu Ukrajine na Rusiju donijeti saveznici koji isporučuju oružje.

Podrška Prethodniku Jensu Stoltenbergu

Rutte je također istakao da razumije zahtjeve Ukrajine i podržava stav svog prethodnika Jensa Stoltenberga u ovom pitanju. Ova pitanja biće ključna za budući razvoj situacije u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -