Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovije64. Internacionalni festival MESS: Predstava "Metro Gaza" kao snažno otvaranje

64. Internacionalni festival MESS: Predstava “Metro Gaza” kao snažno otvaranje

Press konferencija povodom festivala MESS

Uoči početka 64. Internacionalnog festivala MESS, održana je press konferencija. Pored direktora festivala Nihada Kreševljakovića, prisustvovali su i članovi ansambla predstave “Metro Gaza”.

Snažno otvaranje festivala

Kreševljaković je naglasio značaj snažne predstave za otvaranje festivala. Njegova poruka je da festival želi podsjetiti ljude na važnost empatije. Slogan ovogodišnjeg festivala, “nezaustavljivi život”, govori o vjeri da se svijet može učiniti boljim.

Reditelj o inspiraciji za predstavu

Reditelj predstave, Herve Loichmol, otkrio je da je ideju dobio sa postera tokom boravka u Gazi. U početku je bio zbunjen informacijama o metrou u Gazi, smatrajući ga nemogućim. Odmah je kontaktirao pozorište Freedom Theatre kako bi ostvarili zajedničku saradnju.

Pogrešna percepcija o Gazi

Glumac Ahmed Tobasi je istakao svoje sumnje o predstavi, misleći da će reditelj prikazati pogrešnu sliku. Tokom zatvaranja prolaza između Egipta i Gaze, mnogi su se pitali o motivacijama stranih umjetnika. Tobasi je želio prikazati Palestince kao dostojanstvene i zanimljive ljude.

Očekivanja i stvarnost

Prije premijere, mnogi su očekivali da će tema “Metro Gaza” biti fokusirana na rat i sukobe. Međutim, Tobasi je naglasio da predstava ne slijedi ta očekivanja, pružajući tako pozitivan uvid u život Palestinaca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -