Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinAuto IndustrijaMercedes-AMG One postavlja rekord na Nürburgringu: Novo poglavlje u svijetu supersportskih automobila

Mercedes-AMG One postavlja rekord na Nürburgringu: Novo poglavlje u svijetu supersportskih automobila

AMG One ostvaruje impresivno vrijeme na Nürburgringu

Mercedes-AMG One, spektakularna “Formula 1 za dvije osobe”, postavila je novi rekord na čuvenoj stazi Nürburgring Nordschleife. Ovaj impresivni automobil, kojeg je vozio trkač Maro Engel, prvi put je izazvao pažnju krajem oktobra 2022. godine. Tada je krug prošao za 6 minuta i 35.18 sekundi.

Novi rekord s vremenom ispod 6 minuta i 30 sekundi

Dvije godine kasnije, Engel je ponovo sjeo za volan crvenog AMG One i ostvario nevjerovatno vrijeme od 6 minuta i 29.09 sekundi. Ovim izvanrednim rezultatom, AMG One postaje prvi produkcijski automobil koji je “zatvorio” krug za manje od 6 minuta i 30 sekundi.

Konkurencija ne spava

Engel je postigao rekord na suhoj stazi u trećem krugu, a pitanje ostaje: ko bi mogao ugroziti ovaj izvanredan rezultat? Među potencijalnim izazivačima spominju se Aston Martin Valkyrie, McLaren W1, nasljednik Ferrarijevog LaFerrari, Rimac Nevera R i Porsche Mission X.

Tehnologija koja impresionira

Mercedes-AMG One je pokretan “plug-in” hibridnom kombinacijom koja se sastoji od centralno smještenog 1,6-litarskog V6 motora iz Formule 1 i četiri elektromotora. Ova moćna kombinacija pruža nevjerovatnih 1.063 KS, omogućavajući mu maksimalnu brzinu od 352 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 2,9 sekundi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -