Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisKirgistan Ključan za Rusiju u Zaobilaženju Sankcija

Kirgistan Ključan za Rusiju u Zaobilaženju Sankcija

Nova istraživanja o trgovini

Američki Institut Brookings, koristeći podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), istražio je izvoz evropskih zemalja u Aziju. U fokusu analize su zemlje poput Armenije, Kazahstana, Gruzije i posebno Kirgistana. Postoji sumnja da ove države reizvoze evropske proizvode u Rusiju.

Kirgistan kao most za trgovinu

Kirgistan je mala, planinska zemlja u Centralnoj Aziji koja nema izlaz na more. Prema riječima Roberta Khachatryana, direktora kompanije Freight Right Global Logistics, Kirgistan postaje ključan za Rusiju. To se događa usred sankcija koje je EU uvela Rusiji.

Porast izvoza u Rusiju

Izvoz Kirgistana u Rusiju se dramatično povećao. U 2021. godini iznosio je 393 miliona dolara, dok je 2022. godine prešao milijardu dolara. Ovi podaci ukazuju na rast trgovine koja pomaže Rusiji da zaobiđe međunarodne sankcije.

Utjecaj na trgovinu

Irina Tsukerman, predsjednica kompanije Scarab Rising, ističe da je približno 95 posto rasta izvoza EU u Kirgistan zapanjujuće. Za Rusiju, ovaj način trgovine postao je efikasan alat za zaobilaženje ograničenja vezanih za uvoz iz EU.

Izazovi i prilike za Kirgistan

Prema Tsukerman, Kirgistan zavisi od Rusije, dok druge zemlje u regiji, poput Kazahstana i Armenije, postaju središta reizvoza. Trgovina unutar Euroazijske carinske unije omogućava izbjegavanje rigoroznih carinskih procedura.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -