Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaLjubomora: Složenost emocije koja može uništiti veze

Ljubomora: Složenost emocije koja može uništiti veze

Šta je ljubomora?

Ljubomora je složena emocija koja uključuje razne uznemirujuće osjećaje. Napuštenost, strah i frustracija samo su neki od njih. Ova emocionalna reakcija često dolazi iz sumnje u vlastitu vrijednost i straha od partnerove nevjere.

Ljubomora kroz evolucijsku prizmu

Sa evolucijskog aspekta, ljubomora je mehanizam preživljavanja. Ona pomaže u očuvanju intimnih odnosa. Dok muškarci često reaguju na prijetnju seksualne nevjere, žene su više osjetljive na emocionalne prevare.

Savremeni kontekst ljubomore

U današnjem društvu, gdje su veze često prolazne, ljubomora gubi svoju funkciju “čuvara ljubavi”. Visoke stope razvoda ukazuju na to da mnogi ne žele spašavati svoje veze. Umjesto zaštitne emocije, ljubomora postaje izraz lične patologije.

Individualne razlike u ljubomori

Prema najnovijim istraživanjima, individualne razlike značajno utiču na sklonost ljubomori. Osobe sa emocionalnom nestabilnošću češće doživljavaju ovu bolnu emociju. Osobe koje su sumnjičave i antagonistične sklonije su ljubomori.

Posljedice ljubomore

Ljubomora može dovesti do destruktivnih ponašanja i izazvati bolne osjećaje. Često, umjesto da učvrste vezu, ona izaziva njen raspad. Kontrola partnera ne predstavlja rješenje; koristi se kao pokušaj smirivanja unutrašnjih osjećaja nesigurnosti.

Kako se nositi s ljubomorom?

Ključno je usmjeriti pažnju prema unutra. Rad na vlastitoj vrijednosti i samopoštovanju bitan je za prevladavanje ljubomore. Za one koji se teško nose s ljubomorom, stručna pomoć može biti od velike koristi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -