Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTužitelji optužuju Trumpa za zločine u pokušaju održavanja vlasti nakon izbora 2020.

Tužitelji optužuju Trumpa za zločine u pokušaju održavanja vlasti nakon izbora 2020.

Optužbe protiv bivšeg predsjednika

Bivši američki predsjednik Donald Trump suočava se s ozbiljnim optužbama. Savezni tužioci tvrde da je Trump “pribjegao zločinima” kako bi pokušao zadržati vlast nakon poraza na izborima 2020. godine.

Nema imunitet od krivičnog gonjenja

U nedavno otvorenom podnesku, specijalni tužitelj Jack Smith je zatražio da Trump ne bude zaštićen od krivičnog gonjenja. Tvrdi se da bivši predsjednik nema pravo na imunitet, koji se obično dodjeljuje za službene radnje.

Detalji iz istraga

Istraga koja traje mjesecima, uključujući kongresna saslušanja, pružila je mnoštvo informacija o Trumpovim naporima da poništi rezultate izbora. U podnesku su uključeni ranije nepoznati izvještaji od njegovih najbližih saradnika.

Cilj podneska

Tim tužitelja nastoji uvjeriti sutkinju Tanju Chutkan da su krivična djela za koja je optužen Trump privatne prirode, a ne službene. Ova razlika je ključna za nastavak slučaja.

Kvalifikacija optužbi

Prema riječima tužitelja, Trump je djelovao kao kandidat, koristeći kriminalne metode da naruši izborni proces. Ove radnje se ne mogu smatrati zvaničnim aktivnostima predsjednika.

Izvještaji sugeriraju da bi ova optužnica mogla imati dalekosežne posljedice na Trumpovu budućnost i političku karijeru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -