Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSaslušanje članova Evropske komisije: Olivér Várhelyi na meti europarlamentaraca

Saslušanje članova Evropske komisije: Olivér Várhelyi na meti europarlamentaraca

Regulativa Evropske unije o saslušanjima

Prema pravilima Evropske unije, svaki kandidat za člana Evropske komisije mora proći kroz proces saslušanja u Evropskom parlamentu. Ovaj proces omogućava zastupnicima da postavljaju pitanja o raznim temama kako bi procijenili sposobnosti i stavove kandidata.

Očekivana burna saslušanja

Iako ovo izgleda kao proceduralna formulacija, saslušanja često postanu veoma žustri razgovori. Zastupnici se ne libe postavljati neprijatna pitanja, a ovakvi trenuci često rezultiraju kontroverzama.

Fokus na Olivéra Várhelyija

Jedan od potencijalnih komesara koji će se naći u središtu pažnje je Olivér Várhelyi, trenutni komesar za proširenje i susjedstvo iz Mađarske. Premijer Viktor Orban ga ponovo nominovao za istu poziciju, ali ga predsjednica Evropske komisije prebacila na drugi resor.

Sukobi i izazovi

Várhelyi je poznat po kontroverzama, uključujući incident kada je, ne shvatajući da je mikrofon uključen, nazvao europarlamentarce “idiotima”. Ovaj incident će zasigurno biti tema tokom njegovog saslušanja.

Sastav Evropske komisije

Ukupno ima 27 članova Evropske komisije, po jedan za svaku državu članicu. Njemačka, odakle dolazi Ursula von der Leyen, drži mjesto predsjednice, dok se ostale članice bore za ključne resore.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -