Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzrael proglasio Antonija Gutereša nepoželjnim: UN reaguje na napad

Izrael proglasio Antonija Gutereša nepoželjnim: UN reaguje na napad

Odluka Izraela izazvala šok u UN-u

Ujedinjene nacije su danas reagovale na majorni potez Izraela koji je proglasio generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša nepoželjnim. Ova odluka se smatra još jednim napadom Tel Aviva na osoblje UN-a, prema izvještaju Anadolu Agency.

Podrška članica Vijeća sigurnosti

Portparol UN-a, Stefan Dujarik, ukazao je na podršku članica Vijeća sigurnosti tokom sjednice o Bliskom istoku. Dujarik je izjavio da ovo smatraju političkom izjavom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a ne pravnom radnjom.

Izrael zabranio ulazak u zemlju

Ministar vanjskih poslova Izraela, Israel Katz, potvrdio je da je Gutereš proglašen personom non grata. Ova odluka dolazi nakon što je Gutereš pozvao na hitnu deeskalaciju sukoba u regionu.

Reakcija generalnog sekretara UN-a

Gutereš je osudio širenje sukoba u tom dijelu svijeta, a Dujarik je naglasio da bi ovakva izjava mogla utjecati na operativnu saradnju. On je dodao da se tokom svoje 24-godišnje karijere nikada nije susreo sa sličnom situacijom.

Uloga UN-a u krizi

UN će održati kontakte s Izraelom na različitim nivoima, uprkos trenutnoj napetosti. Dujarik je podvukao da je saradnja sa svim članicama važna za stabilizaciju situacije na Bliskom istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -