Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetTajfun prijeti Kaohsiungu: Dužnosnici upozoravaju građane

Tajfun prijeti Kaohsiungu: Dužnosnici upozoravaju građane

Apel građanima da ostanu kod kuće

Dužnosnici lučkog grada Kaohsiunga, koji se nalazi na jugu Tajvana, pružili su važne savjete stanovnicima. Građani su upozoreni da ostanu kod kuće i izbjegavaju izlazak na more, rijeke i planine. Ova mjera opreza dolazi usljed prijetnje tajfuna, sjećajući se kako je oluja Thelma 1977. godine odnijela 37 života i značajno oštetila grad.

Procjena rizika od tajfuna

Iako se tajfun trenutno oslabio, meteorolozi upozoravaju na mogućnost jakih vjetrova i obilnih padavina dok se oluja približava obali. Gradonačelnik Chen Chi-mai izjavio je da bi tajfun mogao izgubiti snagu nakon što udari u kopno, ali je naglasio da prijetnja i dalje ostaje. “Ako se pomakne prema sjeveru, vjetrovi mogu opet ojačati”, upozorio je gradonačelnik.

Potencijalne posljedice oluje

Meteorolozi su istaknuli da bi tajfun mogao postati tropska depresija nakon što dođe do tla. Takvi slučajevi nisu česti, ali se sjećamo oluje Trami iz 2001. koja je izazvala teške poplave uslijed velike količine kiše. Vatrogasci su u međuvremenu zabilježili jedan smrtni slučaj u okrugu Hualien, dok se dvije osobe smatraju nestalima, a 70 ih je povrijeđeno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -