Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinAuto IndustrijaVolvo se okreće električnim automobilima: Kraj motora s unutrašnjim sagorijevanjem

Volvo se okreće električnim automobilima: Kraj motora s unutrašnjim sagorijevanjem

Volvo postavlja nove standarde u automobilskoj industriji

Švedski proizvođač automobila Volvo, pod vlasništvom kineske kompanije Geely, najavio je značajnu promjenu u svojoj ponudi vozila. Početkom 2021. godine, kompanija je objavila da će do kraja decenije prestati proizvoditi automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Kraj dizelskih automobila

Dizelski modeli su već postali prošlost. Posljednji Volvo s (turbo)dizelskim motorom sišao je s proizvodne trake u martu ove godine. Ovaj potez naglašava posvećenost kompanije prelasku na električne modele.

Podrška hibridnim sistemima

Iako se Volvo obavezao na elektrifikaciju, benzinski motori uz podršku različitih hibridnih sistema ostaju u igri. Prema novim informacijama, oni će biti prisutni i nakon 2030. godine. Ovo može biti odgovor na trenutni pad potražnje za električnim vozilima.

Evropska deklaracija o zabrani SUS motora

Volvo je jedan od 50 proizvođača koji podržavaju plan Evropske unije o zabrani prodaje automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, planiranog za 2035. godinu. Ova inicijativa, iako kontroverzna, ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova.

Globalni utjecaj promjena

Prijedlog Evropske komisije o prelasku na sintetička goriva i hidrogenske motore mogao bi se pokazati ključnim. Izmjene u automobilskoj industriji osjetit će se globalno, s obzirom na važnost evropskog tržišta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -