Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomePozitivnoBiznisSajam "Dani jabuke" okupio 100 izlagača i potvrdio važnost poljoprivredne proizvodnje

Sajam “Dani jabuke” okupio 100 izlagača i potvrdio važnost poljoprivredne proizvodnje

Uspon sajma “Dani jabuke”

Organizatori godišnjeg sajma “Dani jabuke” ponovo su postigli značajan uspjeh, okupivši oko 100 izlagača. Ova manifestacija obuhvata sektor poljoprivrede, prehrambene industrije i agroturizma, svrstavajući se među vodeće sajmove u regionu.

Stručnjaci ističu važnost podrške

Na otvaranju sajma, Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, naglasio je važnost institucionalne podrške proizvođačima. On ističe da hranom nikad neće biti jeftinije nego sada, a da je broj proizvođača u opadanju.

Zabrinjavajući podaci o uvozu i izvozu

Vanjskotrgovinska komora ukazuje na značajan disbalans u poljoprivrednoj ekonomiji. U prvoj polovini godine, izvezli smo 550 miliona KM, dok je uvoz bio 2,4 milijarde KM. Ovi podaci ohrabruju za rad na unapređenju proizvodnje.

Podrška lokalnom poduzetništvu

Nihad Bajramović, sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH, podvlači potrebu za udruživanjem proizvođača kako bi se jača pozicija na tržištu. On poziva proizvođače iz Goražda da se udruže sa regijom radi postizanja boljih rezultata.

Otvaranje sajma uz poruku o zdravlju

Edin Ćulov, premijer BPK Goražde, otvorio je sajamsku manifestaciju ističući cilj poboljšanja imidža grada kao voćarskog centra. Jabuka simbolizuje zdravlje, a ovaj sajam promovira zdravu sredinu i zajednicu ključnih resursa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -