Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakŽvakaće gume: Kako se prave i koje su njihove prednosti?

Žvakaće gume: Kako se prave i koje su njihove prednosti?

Poreklo žvakaćih guma

Nekada su žvake pravene od soka drveta Sapodilla. Danas, većina proizvođača koristi poliizobutilen. Ova supstanca je ključna komponenta butil gume, koja se koristi u automobilima i domaćinstvima, ali i medicinskim proizvodima.

Kako se proizvode žvakaće gume?

Poliizobutilen se miješa s plastifikatorima i materijalima pogodnim za proizvodnju hrane. Tako se stvara smjesa gume koja se može žvakati. Osnova žvakaće gume može biti premazana ili ne. Sastoji se od netopive gumene baze, zaslađivača i aroma, dok se premaz može sastojati od zaslađivača, bojila i voćnih kiselina.

Proces izrade

Prilikom izrade žvakaće gume, baza se topi u mikseru. Nakon zagrijavanja, dodaju se ostali sastojci. Miješanje traje dok se masa ne postigne željena konzistencija.

Uticaj na moždane funkcije

Studije su pokazale da žvakanje žvake može pozitivno uticati na različite aspekte moždanih funkcija. To uključuje poboljšanje budnosti, pamćenja, razumijevanja i donošenja odluka.

Žvakaće gume i fokusiranje

Zanimljivo je da iako žvakanje žvake može u početku biti ometajuće, s vremenom može pomoći u održavanju fokusa na duže periode.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -