Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaSjednica o rudarenju litija u Srbiji izazvala polemike i prosvjede

Sjednica o rudarenju litija u Srbiji izazvala polemike i prosvjede

Brnabić protiv Vučićeva prisustva

Predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da predsjednik Aleksandar Vučić ne bi trebao prisustvovati sjednici o rudarenju litija. Ova sjednica zakazana je za 7. oktobar, nakon otkazivanja izvanredne sjednice koja je trebala biti održana u ponedjeljak.

Oporba i neodgovornost

Brnabić je naglasila kako je prijedlog zakona o rudarenju “pun paušalnih informacija” i “lažnih vijesti”. Očigledno, smatra da oporba ne može pružiti argumente protiv Vučića. Prema njezinim riječima, oporba se ne može složiti o pitanju njegovog prisustva sjednici.

Prosvjedi protiv rudarenja

Ispred Skupštine Srbije tijekom ponedjeljka održali su se prosvjedi ekoloških udruga. Predstavnici ovih udruženja izrazili su nezadovoljstvo zbog odgađanja sjednice o litiju. Oni smatraju da će rudarenje u poljoprivrednoj regiji na zapadu Srbije nanijeti velike štete okolišu.

Strateško partnerstvo s EU

Situacija dolazi u trenutku kada su srbijanske vlasti potpisale memorandum s Europskom unijom o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama. Ovaj potez dodatno komplikuje stavove građana i ekoloških organizacija prema rudarenju litija.

Građani se protive razvoju

Građani su jasno dali do znanja da ne žele žrtvovati svoje zdravlje zbog kratkoročnih ekonomski koristi. Njihovi stavovi odražavaju sve jači otpor prema planovima za eksploataciju litija u ovoj regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -