Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakZašto se osjećamo umorno nakon jela? Istražujemo uzroke postprandijalne somnolencije

Zašto se osjećamo umorno nakon jela? Istražujemo uzroke postprandijalne somnolencije

Šta je postprandijalna somnolencija?

Postprandijalna somnolencija, poznata i kao umor nakon jela, može imati različite uzroke. Jessica Cording, registrirana dijetetičarka, objašnjava da sastav i veličina obroka utječu na nivo šećera u krvi.

Utjecaj obroka na tijelo

Količina hrane koju jedemo i njene nutritivne vrijednosti mogu promijeniti nivo serotonina u mozgu, hormona koji reguliše san. Također, važni faktori uključuju kvalitet sna i nivo fizičke aktivnosti.

Kada je umor znak problema?

Normalno je osjećati umor s vremena na vrijeme nakon jela. Međutim, ako se umor doživljava svakodnevno, preporučuje se posjet ljekaru. Često umor može sugerisati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Seriozni uzroci umora

Umor može biti simptom autoimunih stanja, poremećaja štitne žlijezde, nedostatka željeza, kao i problema kao što su anksioznost i depresija. Problemi sa spavanjem također mogu doprinijeti ovom stanju.

Reaktivna hipoglikemija

Jedan od uzroka umora nakon jela može biti reaktivna hipoglikemija, koja se manifestuje niskim nivoom šećera u krvi nekoliko sati nakon obroka. Ovo može izazvati simptome poput umora, znojenja i drhtanja.

Triptofan i umor

Preopterećenje hranom bogatom triptofanom, aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji serotonina, može uzrokovati pad energije. Ovaj proces može rezultirati osjećajem pospanosti i blaženstva odmah nakon obroka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -