Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzrael Priprema Značajnu Odmazdu na Iranski Napad

Izrael Priprema Značajnu Odmazdu na Iranski Napad

Izraelska reakcija na iranski napad

Novinar portala Axios, Barak Ravid, izvijestio je o planovima Izraela za odmazdu na nedavni masovni iranski napad. Izraelski dužnosnici su najavili da će odgovor uslijediti u narednih nekoliko dana.

Opasna situacija na Bliskom Istoku

Izraelski i iranski odnosi nikada nisu bili napetiji. Iran je zaprijetio da će uzvratiti ako Izrael odgovori na napade koji su uključivali gotovo 200 projektila.

Ciljevi izraelskog odgovora

Među mogućim ciljevima izraelskog napada su iranska naftna postrojenja, nuklearne lokacije i iranski protuzračni sistemi. Izraelski dužnosnici razmatraju i mogućnost ciljanih ubistava.

Strategija Izraela

Izraelski vojni kabinet održao je sastanak tokom iranskog napada, razmatrajući strategije odmazde. Očekuje se da će nova akcija biti značajnija od prethodnih odgovora, koji su bili ograničeni.

Konsultacije s SAD-om

Izrael planira konzultirati administraciju Džo Bajdena prije konačne odluke o odgovoru. Saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama je ključna zbog strateških implikacija.

Povratni udar

Američki predsjednik Džo Bajden je izjavio da su razgovori o reakciji između SAD-a i Izraela u toku. Sljedeći dani će biti kritični za razvoj situacije na Bliskom Istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -