Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinFilm/TVAbdulah Sidran: Pjesnik vječne ljubavi i duša Sarajeva

Abdulah Sidran: Pjesnik vječne ljubavi i duša Sarajeva

Život i nasljeđe Abdulaha Sidrana

Na današnji dan, 2. oktobra 1944. godine, rođen je Abdulah Sidran, jedan od najvećih pjesnika u Bosni i Hercegovini. Njegova poezija ostavila je neizbrisiv trag u sarajevskoj kulturi i umjetnosti.

Obljetnica i događaj u Sarajevu

Tim povodom, u okviru 63. Sarajevskih dana poezije, Udruženje “Žena sa knjigom” organizuje čitanje Sidranove poezije. Događaj će se održati danas u 17 sati pored džamije Ferhadija, gdje se nalazi pjesnikov mezar.

Očekivani odziv građana

Organizatori očekuju veliki odziv građana Sarajeva. Sidran je uvijek imao vjernu publiku, što se očekuje i ovaj put. “Neke ljubavi su vječne, a takva je i ljubav između Sidrana i njegove publike”, istakli su organizatori.

Munjevit i emotivan stil

Sidran je bio majstor riječi, koji je znao opisati sarajevsku zbilju, teške trenutke i emocije svojih sugrajana. Njegova pjesma “Ne može se živjeti u Sarajevu” savršeno oslikava svakodnevicu gradskih stanovnika.

Pjesnik simbol otpora

Riječ Abdulaha Sidrana bila je most koji povezuje ljude s dubinama ljudskog iskustva. Njegovo pero je s istinom i ljepotom odražavalo stvarnost koja nadilazi jezičke granice.

Abdulah Sidran nije bio samo pisac, već i simbol otpora i snage duha, posebno u najtežim vremenima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -