Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPrevara sa hibridnim ovcama: Suđenje Schubarthu zbog ilegalnog uvoza tkiva

Prevara sa hibridnim ovcama: Suđenje Schubarthu zbog ilegalnog uvoza tkiva

Priznanje krivice i stvorena vrsta

U skandaloznom slučaju, Robert Schubarth, zajedno s pet drugih osoba, suočio se s presudom zbog ilegalnog uvoza tkiva i testisa ovaca poznatih kao “Marco Polo”. Njihov cilj bio je stvaranje hibridnih ovaca koje bi potom prodavali lovcima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Karakteristike Marco Polo ovaca

Marco Polo ovce su specifične po svojoj veličini. Ove životinje mogu težiti do 136 kilograma i imati uvijene rogove dužine do metar i pol. Takva fizička svojstva čine ih veoma cijenjenim među lovcima.

Posljedice za Schubartha

Schubarth je, nakon priznavanja krivice, izrazio žaljenje zbog svojih postupaka. Njegov advokat je tvrdio da nije bio potpuno svjestan onoga što čini. On je stvorio vlastitu hibridnu vrstu ovce, nazvanu “Kralj planina iz Montane”.

Sankcije i poruke suda

Sud je, uzimajući u obzir njegovu dob od 81 godine, izrekao manju kaznu. Međutim, naglasili su značaj zatvorske kazne kako bi obeshrabrili druge potencijalne prekršitelje. Sud je istakao da bi hibridizacija mogla značajno promijeniti genetsku sliku životinja u SAD-u i šire.

Stanje populacije Marco Polo ovaca

Marco Polo ovce se pretežno nalaze u centralnoj Aziji, posebno u zemljama poput Kirgistana, Afganistana, Pakistana, Tadžikistana i Kine. Danas ih ima oko 10.000, što je dvostruko manje nego 1973. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -