Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeRazumijevanje neobičnih ponašanja djece: Savjeti psihijatrice Heather Wittenberg

Razumijevanje neobičnih ponašanja djece: Savjeti psihijatrice Heather Wittenberg

Faze ponašanja kod djece

Psihijatrica Heather Wittenberg naglašava da su određene faze ponašanja kod djece, poput lajanja ili lizanja predmeta, potpuno normalne. Ova ponašanja su obično kratkotrajna i dio su razvojnih faza kroz koje prolaze. Mnogi roditelji smatraju ta ponašanja bizarnim, ali ona zapravo mogu biti sasvim uobičajena.

Lupanje glavom kao način smirivanja

Jedno od ponašanja koje može izgledati zabrinjavajuće jeste lupanje glavom. Ovi ritmički, ponavljajući pokreti mogu pomoći djetetu da smiri prestimulirani živčani sistem. Wittenberg ističe da roditelji ne bi trebali paničariti, osim ako dijete ne ozljeđuje sebe ili pokazuje znakove da više voli lupati glavom nego se igrati ili družiti. U takvim slučajevima, preporučuje se ignorisanje tog ponašanja ili pružanje alternativne aktivnosti.

Problem s rukama u hlačama

Još jedno ponašanje koje roditelji često doživljavaju kao problem jeste stavljanje ruku u hlače ili gaćice. Wittenberg savjetuje da roditelji ne koriste zabranu kao pristup. Umjesto toga, trebali bi postaviti granice: “Možeš to raditi u svojoj sobi, ali ne na javnim mjestima poput trgovina ili škola”. Važno je pružiti djeci zanimljive aktivnosti kako bi se spriječila dosada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -