Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetBerlinski proces: Regionalna saradnja i obrazovanje u fokusu proslave 10. godišnjice

Berlinski proces: Regionalna saradnja i obrazovanje u fokusu proslave 10. godišnjice

Berlinski proces i njegov značaj

Sastanak održan povodom 10. godišnjice Berlinskog procesa okupio je visoke zvaničnike iz šest država Zapadnog Balkana. Učesnici su se obavezali na jaču saradnju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Države uključuju Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju.

Ugovor o regionalnoj saradnji

Na sastanku je potpisana zajednička izjava kojom se potvrđuje nastavak rada na principima uspostavljenim u Berlinu prije 10 godina. Učesnici su se dogovorili o ključnim elementima za produbljivanje regionalne saradnje.

Fokus na obrazovanje

Jedna od glavnih tačaka odnosi se na obrazovanje. Potpisan je Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i upisu na visoke studije. Ovaj sporazum će omogućiti studentima pravo na studiranje na akreditovanim institucijama unutar regiona.

Povećanje mobilnosti studenata

Očekuje se da će ovaj sporazum značajno promovisati mobilnost studenata. Također, planirano je da se konačna verzija sporazuma okonča na Samitu Berlinskog procesa koji će se održati 14. oktobra 2024. godine.

Ulaganja u Zapadni Balkan

Na sastanku je naglašena važnost ulaganja u države Zapadnog Balkana. Ove inicijative su ključne za razvoj regionalne ekonomije i jačanje međudržavnih odnosa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -